9.5.2010

ギャル vs. 얼짱

Yksi asia mitä en saa mahtumaan paksuun kallooni on Gyaru vs. Ulzzang -sota, joka tuntuu olevan jonkin asteinen villitys erityisesti j-fandomista k-fandomiin siirtyneiden keskuudessa. "Gyarut on rumia, ulzzangit on ihkuja, yadda yadda." Siis mitä hevilettiä? Joo, ymmärrän kyllä periaatteessa miksi näitä kahta verrataan tosiinsa (sitä itsekin tässä tälläkin hetkellä teen), tulevathan ne molemmat Japani-Korea-akselilta ja kiinnittävät monien kyseisten maiden populaarikulttuurista kiinnostuneiden huomion. Yllättävän monet eivät kuitenkaan tunnu ymmärtävän, ettei ulzzang ole mikään tyyli.

Gyaru on muotisuuntaus, ulzzang ei. Ulzzang on (netti)status, termi itsessään tarkoittaa kirjaimellisesti parasta naamaa ja siinä se. Pointtina on omata mahdollisimman täydelliset kasvot tai vähintäänkin luoda illuusio siitä tuottamalla mahdollisimman söpö ja kaunis kuva. Kyse ei ole muodista. Et voi pukeutua ulzzang-tyyliin vaikka olisit kuinka hardcore k-ernu tahansa, sillä ulzzang-tyyliä ei ole olemassa. Voit toki seurata korealaista katumuotia niin paljon kun sielusi sietää, mutta sekään ei tee sinusta ulzzangia.

Monet ulzzangit ovat luonnostaan hyvännäköisiä, mutta myös aivan tavallisen näköinen teini voi saada ulzzangin "arvonimen" hyvän kameran, valaistuksen, kuvakulmien, circle-linssien, Photoshop-taitojen ja meikin avulla. Edes plastiikkakirurgiaan turvautuminen ei ole epätavallista ulzzangien keskuudessa (eikä sen puoleen Koreassa muutenkaan). Suuri osa ulzzang-skenestä elää pelkästään netissä, siksipä kukaan ei välttämättä koskaan saa tietää, vaikkei ulzzang X täyttäisikään oikeassa elämässä ulzzangin kriteerejä.

Näihin samoihin kauneuskikkoihin tukeutuvat tunnetusti myös gyarut. Gyarussa on kuitenkin kyse muodista ja henkilökohtaisesta tyylistä eikä pelkästään täydellisillä kuvilla heruttelemisesta. Siksipä gyarut usein napsivat kuvia itsestään huonolaatuisilla kännykkäkameroillaan ja lähettävät niitä muokkamaattomina blogeihinsa ja sekin on ihan ok.

Ulzzangit yrittävät luoda illusion luonnollisesta täydellisyydestä, gyarut taas ovat avoimesti epäluonnollisia irtoripsineen, tekorusketuksineen ja suurine hiuksineen. Ulzzangit ovat söpöjä ja (muka-) luonnollisia, kun taas gyarut ovat seksikkäitä ja vahvasti meikattuja. Korea on muodin suhteen paljon Japania konservatiivisempi ja tämä näkyy myös ulzzangien ulkonäössä. Korealaiset eivät yleensä meikkaa erityisen huomattavasti ja pukeutuminen on klassista, suloista ja nuorilla usein melko androgyynistä tai feminiinistä.

Ulzzangit siis ottavat itsestään mahdollisimman täydellisiä kuvia, joita sitten laittavat Cyworldiinsa/blogiinsa muiden netizenien kadehdittavaksi tai lähettävät niitä erityisesti (wannabe-) ulzzangeille tarkoitetuille sivustoille tai ulzzang-kilpailuihin. Mikäli ulzzang on statuksensa ansainnut saattaa hän päätyä nettifeimiksi tai lopulta jopa ihka oikeaksi julkimoksi, kuten esimerkiksi entiset ulzzangit Lee Kiseop (U-Kiss), Choi Jonghoon (F.T Island) ja Jung Yonghwa (C.N.BLUE). Ihan puhtaasti ulzzangit eivät elä pelkästään netissä, vaan monet nuoret tulevat tunnetuiksi esim. kouluissaan ulzzangeina hyvän ulkonäkönsä ansiosta.

On selvää, että Suomestakin löytyy henkilöitä, jotka ovat käytännössä ulzzangeja. Periaatteessa en kuitenkaan kutsuisi yhtäkään suomalaista galtsufeimiä (tai mitä näitä nyt onkaan) ulzzangiksi, sillä emme ole korealaisia Koreassa eikä kyseinen termi tule todennäköisesti koskaan yleistymään meillä.

Ai niin muuten! Olen viime aikoina kuullut paljon väitteitä gaijin gyarujen korealaistumisesta eli käytännössä ilmeisesti meikki on näillä gyaruilla vähentynyt, tukka pienentynyt ja asukokonaisuudet yksinkertaistuneet. Mitä mieltä te muut länsimaista gyaru-skeneä seuraavat olette tästä, pitääkö väittämä mielestänne paikkansa?

Loppuun vielä pakollinen ulzzang-kuvaspämmi:
Tämä merkintä alkoi ranttauksena, jatkui ulzzang-infona ja päättyi gyaru-aiheiseen kysymykseen, ehhh. Pääpointti nyt joka tapauksesssa oli tämä: "Ulzzang on kuin gyaru, mutta söpömpää eikä yhtä ylitseampuvaa." → KAKKAPUHETTA. >:( Mun pää saattaa hyvinkin räjähtää seuraavan kerran ko törmään ihmiseen, joka puhuu ulzzangista tyylinä/elämäntyylinä/muotisuuntauksena. Ei muuta.

12 kommenttia :

 1. KIITOS!!

  Mulla on jo pitkään mennyt hermoon tähän "seuraan ulzzang-tyyliä, gyaru on niin lame". Ja ne ei ymmärrä sitä suurinta eroa niiden välillä, eihän niitä voi herranjestas ees verrata koska toinen on tyyli ja toinen ei! Hyvä, että otit asian esille ja jaoit tietämystäs, toivottavasti nyt kaikki tajuis :( Ärsyttää muutenkin tää uus villitys, japani on paska ja korea on pop. Miksi ei voi pitää molemmista?

  Joo ja gaijin gyaruista oon huomannut aivan saman asian. Kuten sanoin korea on pop. Mikä on tosi jees mut samalla perseestä, kun se tapahtuu japanin kustannuksella.

  VastaaPoista
 2. valaisit tätä asiaa aika merkittävästi! olin jo aika kauan miettiny että mitä se ulzzang oikeastaan tarkottaa, kun joka paikassa on vaan kuvia täydellisen näköisistä nukkepojista/tytöistä :D kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. puhut oikeesti niin asiaa!
  näissä piireissä tuntuu aina olevan jotain kauheita faitteja käynnissä ihan turhasta, mistä ikinä johtuukaan.

  vaikkakaan tähän juttuun liittyvää en ollu pahemmin kuullut ehkä siks, että oon ihan out kaikesta koreaan liittyvästä :D

  mutta oikeesti, hyvä kun kirjoitit tästä, ja vielä näin asiantuntevasti!

  VastaaPoista
 4. HYVIN KIRJOITETTU TEKSTI IMO. Kaikinpuolin. <33

  Oonki aina miettiny, mikä tää ulzzang ees on. XDD Ei mut oikeesti, tiiät kaikesta tämmösestä kauheesti eikä mulla oo hajuakaan yleensä koko aiheesta tai että ees tiiät!!!! Omg. Mut sainpahan ainakin tietää, mikä koko ulzzang on, ku oon sitä aika ajoin pohtinut!!!!!!!!!

  Aivot vähän jäässä tai jotain. Meen kuivaan hiuksiani, niin oon ehkä edustavakin äitienpäiväpäivällisellä!!!!

  VastaaPoista
 5. Pakko vielä lisätä, että itteeni ainakin viehättää suuri osa noista kuvista. Tietenkin varmaan Photoshopilla yms on osuutta asiaan, mutta juurikin tommonen luonnollisuus (ja tietynlainen viattomuuskin) miellyttää. Noiden tyyli on jollakin tavalla ehkä jopa korutonta. Sinänsä just oon tykänny ainakin kattella noita korealaisia tyttöbändejä esim ko nei oo niin ympäriinsä pyntättyjä. Kuvat 9, 10 ja 14 on ihania! Itekki pyrin jollain tasolla ehkä joskus olemaan aika luonnollisen näkönen (okei, en vaan ehkä jaksa laittaa itteeni aamusin kello puol viideltä), niin tämmöset miellyttää silmää. ^^

  ... HYVÄ!!!!!!!!

  VastaaPoista
 6. Hear hear! I've come across a few videos on utube comparing them and it's always seemed bizarre to me to compare them.

  VastaaPoista
 7. en ollu ennen tienny ees tosta ulzzangista :---D mutta kiitos kun valaisit ♥

  VastaaPoista
 8. Jee! Komppaan edellisiä: hyvä postaus, puhut asiaa!
  Korea on nyt niin totaalisen hip ja cool, eikä ernuskene pärjää ilman jotakin tyyliä johon itsensä lokeroisi, siitä varmaan ulzzang-termin yleisyys. Mikähän trendi seuraavaksi?

  Itse en ole koskaan innostunut Korea-ilmiöstä mitenkään, ja eivätpä ulzzangit minuun myöskään iske. Gyarut on cool, koska gyaruissa on todellista asennetta!
  Minua ei inspiroi ulzzangin (kaikin puolin) siloiteltu ja lattean söpö 'tyyli', joka jää niin yksiulotteiseksi sen tähden, ettei sillä ole muuta annettavaa kuin kuvat.

  VastaaPoista
 9. Hyvä postaus ja hyvä näkökulma. :) Kuitenki jäi mietityttämään että jos ihmettelet tätä Ulzzang/gyaru sotaa (ja sain sen kuvan että et tykkää siitä), niin miksi oot arvostellut Ulzzangeja niin kovalla kädellä verrattuna gyaruun? :O Koska jos niitä ei sun mukaasi voi oikein verrata?

  Ja älä suutu, mietitytti vain. :)

  VastaaPoista
 10. karaiju:
  Kiitos itsellesi! :D

  En oo koskaan oikeen ymmärtänyt miksi pitää dissata jotain mikä oli viisi minuuttia aiemmin maailman ihkuin juttu. Ja tosiaan, miksei voi pitää molemmista?

  --
  anon:
  Kiitos sullekin!

  --
  alina:
  Kiitos paljon! :)

  --
  Maija:
  Why thank you~ Mietin pitkään postaanko tätä ees ko taisin vähän hukata punasen langan jossain vaiheessa, mut hyvä jos on sun mielestä hyvin kirjotettu, arvostan! <3

  Tykkään kans noista kuvista kauheesti ja yleisesti ottaen ulzzangeista muutenkin. Joskus (hyvin usein) toivon, että munkin tukka näyttäis hyvältä ilman hillitöntä tupeeraamista.

  --
  Josie:
  Indeed!

  --
  anon2:
  No prob :--D

  --
  anon3:
  Kiitos! Niinhän se varmaan vähän on, ensin tykätään Jaappanista ja ollaan jernuja/gyaruja/lolitoja/mitälie, sitten löydetään Korppulandia ja Google heittää naamalle ulzzang-termin. Sitä sitten ryhdytään heti ulzzangeiksi. En vaan tajua miten se on niin vaikeaa tehdä taustatutkimusta ennen ko kailottaa kaikelle kansalle pukeutuvansa tyyliin, jota ei ole olemassa.

  --
  Chinami:
  En suutu. :----D En kuitenkaan missään välissä mielestäni arvostele ulzzangeja ollenkaan, enkä varsinkaan gyaruun verrattuna. :o Valistaisitko missä kohtaa tätä arvostelemista mielestäsi tapahtui? :) Ainut mitä tarkoitukseni oli arvostella oli ihmiset, jotka kuvittelevat ulzzangin olevan tyyli.

  En siis missään nimessä dissaa ulzzangeja, päin vastoin! Kuka nyt ei kuumista korealaisista tykkäisi? ;D

  VastaaPoista
 11. Mun on pakko kans jakaa mielipiteeni luettuani ihmisten kommat läpi (varsinkin tuo yksi komma tuolla..). Oon kans niin suoranaisen vittuuntunut siihen kuinka korea on tällä hetkellä niin helvetin in ja samalla kaikki japaniin vähäänkään viittaava läntätään likakaivoakin paskaisempaan paikkaan. Eihän siinä mitään jos ihmiset asiasta diggaavat! Kukin saa tykätä mistä haluaa, mutta se että entinen jernu alkaa dissaamaan suureen ääneen kaikkea japaniin liittyvää tulee niin korvista ulos. Ja hyvää tekstiä annoit tulla muru! Asennetta. Mut musta Gyarut on ok ja tosi näyttäviä ja ulzzansit omassa luokassaan taas ihan kiva. Mut en oo koskaan ollu mikään photarin suurkuluttaja, joten en sinäänsä ymmärrä mokomaa "hömppää" :D ...tässä mun kommentissa nyt paljoa sisältöä ollu, mutta pitipä päästä nyt suu aukasemaan kun netti vihdoin toimi XD

  VastaaPoista
 12. "Oletteko kenties..
  emoja?
  scenejä?
  taviksia?
  muotimaailmassa pyöriviä?
  Ulzzang?
  ernuja?
  ranzuki gal?
  vai vaan oman tyylin omistajia?

  Kertokaapas ja kuivailkaas omaa tyyliänne :]

  itse olen ulzzang.. ^-^"

  Tommonen löyty sattumalta just kun olin lukenu tän.:D En siis yhtää revenny tolle...

  VastaaPoista